Приложения на юртата

За живеене:

 

 За гости:

В днешно време строителството на къща или вила изисква средства, които не всеки би могъл да си позволи, но използването на юрта за тази цел, би струвало толкова, колкото би струвала само предварителната подготовка на множеството разрешителни и проекти от правоспособните технически лица за построяване на прилична къща или вила, и забележете, без дори да е започнало строителството. Ето защо немалка част от хората, използват юртите, като допълнителна площ за настаняване на гости. Хора с вила или къща на село, разполагащи с ограничена жилищна площ за себе си и семейството си, поставят юрти за гости. Удобно, екзотично, прагматично.

 За културно исторически туризъм:

Важно приложение на юртите е за туристически цели. Те могат да се ползват както от държавни и общински институции, така и от частни предприемачи и тур оператори за създаване на подходяща инфраструктура за развитието на културно-исторически туризъм ( туристически информационни центрове, подслони, атракциони, заведения за хранене, места за настаняване и др.).

Преобладават историческите паметници в България около които няма изградена инфраструктура, липсва дори и елементарна сянка и вместо приятни мигове, се предлагат на туристите мазохистични преживявания, а това разбира се има обратен ефект.

 За еко селище:

По същият начин стои въпроса с екологичния туризъм. Юртата дава възможности за изграждане на мобилни селища на различни места сред прекрасната ни природа според сезона, на тематични селища съответстващи на политиките на институциите, парковете, резерватите и защитените зони.

Интересна е възможността за използване на юртите за възпитателни цели. Детски лагери, различни форми на зелено училище, скаутски лагери, спортни лагери, селища за развлекателни мероприятия, за исторически възстановки, за фестивали и различни културни прояви и т.н. Възходяща е тенденцията в развитите индустриални държави, където все по-често големи компании изграждат подобни еко селища за служителите си и ги използват за тийм билдинг.

Фестивали и събития:

За исторически възстановки:

20170603_114224

Средновековна възстановка НИАР Плиска:

На празник „Курултай” Унгария:

Дни на предците  НИАР Плиска:

Медитационни лечебни центрове:

Йога:

Глемпинг юрти:

Това е изцяло нов продукт който цели да задоволи високите потребностите на новопоявила се ниша в сферата на туристическите услуги – къмпингуване без да се вреди на природата, но и без да се лишават потребителите от създадени навици – глемпинг („луксозен къмпинг”). Използва почти 100% органични материали при производството (няма аналог, като щадящо съоръжение, на съществуващите продукти на пазара за алтернативен туризъм), може да се използва на всяка територия у нас, в Европа и по целия свят, целогодишно, осигурявайки на туристите здравословни условия за пребиваване, при всякакви климатични аномалии, без да вреди на природата, с възможност за бързо преместване.

Не са рядкост случаите, когато в държави като Германия, Англия, Русия, Мексико и най-вече в Австралия, Канада и САЩ, а вече и в България, десетки хора да търсят уюта, спокойствието и хармонията на юртата. Изпробват се редица съвременни материали, изграждат се юрти на два етажа, група от юрти, обзавеждат се от „спартански” стил до „супер лукс”, с бани, тоалетни, прозорци, камини, електрифицират се, разделят се на отделни стаи или накратко получава се симбиоза – съчетание на икономичност и уединение с достиженията на цивилизацията.

Други приложения на българската юрта:

Юртата е прекрасна възможност за развитие на малкия и среден бизнес, както в развитите /градските ареали/, така и в не дотам развитите /селски райони/ територии на страната ни. Те могат да се използват, както за бизнес, търговия и услуги – офиси, заседателни зали, кафенета, ресторанти, магазини, сладкарници, компютърни зали, места за настаняване, къмпинг селища, развлекателни центрове и др., така и за производствени цехове, складове, автосервизи, автомивки и дори за помещения за селскостопански животни.

4 снимки от офис на Юрт ЕООД:

Друга функция на юртата е за хоби занимания – за ловци, за риболовци /сгъваеми юрти с площ 4-6 кв.м /, за пътешественици и туристи /сгъваеми юрти с площ 8-12 кв.м/, като забележете, изобщо не може да се прави сравнение по комфорт, бързина на сгъване и разгъване, усещане за сигурност и уют, с използваните за тази цел палатки.

За опазване здравето на децата от алергии, вредни лъчения, изкуствени материали и отрови, съществуват юрти 100% екологично чисти – дърво, кожа, вълна и памук, сгъваеми, с тегло 7-8 кг. Различават се от продаваните в търговската мрежа пластмасови къщи, заемащи доста полезна площ и произведени незнайно къде, незнайно от кого и незнайно от какво. Малките сгъваеми юрти се разгъват или сгъват за 10-15 сек., в събрано положение са компактни, лесни за прибиране или носене.

Юрта за плаж:

Юрта за градинска беседка:

Важно преимущество на юртите, е че могат да се поставят във влажни зони, защитени местности и територии и места от „Натура 2000”, буферни зони, природни паркове и резервати или там, където е забранено да се строи, което пък от своя страна, дава прекрасна възможност на бизнеса да използва това обстоятелство за кандидатстване по Програмите на ЕС.