Основни части на юртата

Основни части на юртата:

• Кhana, кереге или стени. Стените изглеждат като огромни кръстосани решетки, разгъват се и сгъват като акордеон и свързват една с друга с помощта на кожени ремъци. От броя на стените зависи размера на юртата. Бедните живеели в юрти с 4 стени, семействата „средна ръка” имали шест-стенни юрти, а юртите на обезпечените хора били с 8 и повече стени. Първенците можели да си позволят 14-стенни юрти. Най-големите юрти имали площ от над 100 кв.м. Богатството на семейството можело да се познае и без да се влиза в жилището. Юртите на бедняците били покрити със сива или черна плъст, а богатите можели да си позволят плъстено покривало от скъпата вълна на бял овен. Стените били изработвани от върба, бряст, лиственица и др.. Преди да обработят дървото го сушели в продължение на година.
• Рамка на вратата. Краищата на стените опират към рамката на вратата и обикновено биват вързани.
• Покривни греди /ребра/. Ребрата се опират в горната част на стените с единия си край и в покривния пръстен/корона в другия (две или три ребра са предназначени да седят на върха на рамката на вратата). Всяко едно от ребрата поема само малка част от теглото.
• Корона. Поставя се в центъра на юртата и има отвори за ребрата. Изработвали короната от бреза или южно сибирска бреза. Короната била семейна реликва, признак за продължаване на рода. Предавала се от поколение в поколение и от баща към най-малкия син. Надупчената от вековете корона представя силата и покровителството на духа на предците. Смята се, че освен функцията на димоотвод/комин, короната изпълнява ролята на часовник. По пречупването и преминаването на слънчевите лъчи през куполните греди, с голяма точност било определяно времето.

397074_211647845588836_338059603_n

 

• Подпори – при монголските юрти са задължителен елемент за юрти с диаметър над 5м., докато при казахските не се използват. В монголската юрта, в долната част на подпорния стълб (адалбакан) мъжете окачвали оръжието си, на горната част – шапките. Смятал се за свещен и на децата било забранено да играят с него. Обикновено дървения адалбакан бил богато украсяван с орнаменти отгоре до долу и поръчвали направата му на именити майстори.
• Обтягащи въжета/ленти. Въжетата се правели от конски косми и вълна. Две въжета се увиват около външната страна на стените за предотвратяване на „приклякване” на юртата вследствие тежестта на покрива.
В днешно време, за да отговори на предизвикателствата на климатичните промени и все по-нарастващите нужди на потребителите, съвременните юрти, запазвайки освен оригиналните покривала, се изработват и със специални екологични водонепропускливи и дишащи мембрани, ветроустойчиви акрилни покривала с дълъг живот.
Съвременните модели юрти разполагат с опция – вместо текстилен капак върху короната – конструкция с отваряеми прозорци, която спестява време и осигурява по-голяма сигурност, постоянна светлина, постоянна конвекция, защита от насекоми.
Могат да бъдат непрозрачни и прозрачни.

С капак от текстил:

 

С конструкция и отваряеми прозорци непрозрачна и прозрачна:

Поглед отвътре: