Материали

Дървената конструкция се изработва от различни видове дърво. Има опция елементите да са обработени машинно или да са обработени ръчно. Ръчната обработка е по-трудоемка. Разбира се конструктивната здравина зависи от вида дървесина, която от своя страна има специфичен начин на обработка и съответно струва различно. Трябва да се има предвид, че дървесината трябва да бъде суха и, че при обработката й отпада между 30-50% от количеството, тъй като се прави специален подбор. Важно е и условието дали юртата да има врата (не е включена в базовите модели), защото обикновените юрти нямат врати, а имат само капак от текстил.

Крепежните елементи и такелажа – дали са от естествени материали, кожа, юта, коноп или изкуствени влакна. Изкуствените влакна имат една стойност, естествените са по-скъпи, а най-скъпа е кожата.

Покритието на юртата или обвивките, един път по брой (2, 3 или 4, в зависимост от предназначението) и втори път от вида на материалите – естествени или изкуствени. Предлаганата от нас Българска юрта има опция до 4 покривала (по желание на клиента и повече) чист памук, чиста вълна, екологично водонепромокаемо дишащо покривало и външно покривало от естествени или изкуствени материали. Базовият модел юрта се предлага с вълнено покривало (топлоизолационно) с тегло 1кг вълна на кв.м. от тъкана вълна. Проведените полеви изпитания показаха, че при юртите за целогодишно ползване, оптималния вариант за топлоизолация, за нашите климатични условия, е 3 кг. тъкана вълна на кв.м. за покрива и 2 кг. тъкана вълна на кв.м за стените. Има опция топлоизолационното покривало да се изработи от плъсти и с повече килограми вълна на квадратен метър, но е близо два пъти по-скъпо в сравнение с машинно тъканото.  Допълнителен разход е оборудване на покривалата за димоотвод, който може да е отстрани на юртата или централно – през короната.

Прозорци: обикновената юрта няма прозорци, но по желание на клиентите, би могло да се направят различни на брой и от различни материали.

Противокомарни мрежи: допълнително оборудване на короната и вратата, могат да бъдат от естествени или изкуствени материали. Поръчват се по желание на клиента и са допълнителен разход. Изработката им е желателна, тъй като по нашите географски ширини има доста летящи насекоми.

Типа на короната е следващият елемент. Короните биват луксозни, средни и обикновени. Стойността им зависи и от това дали имат конструкция над короната (къщичка) с отваряеми прозорчета или са пригодени за текстилен капак (отворени), дали са оборудвани с димоотвод, дали са гладки или резбовани, натурално дърво или лакирано, по-големи или по-малки и др.
Вратата или вратите (когато има такава/такива) също подлежат на избор, тъй като могат да бъдат различни модели (с едно или две крила), с различен обков, с орнаменти или без, от масив или отпадъчни материали и т. н.

Съществен елемент е пода, който е отделно перо. Обикновените юрти са без под, поставят се направо върху земята, на предварително избрано сухо място, но при нашите климатични условия и вариант за целогодишно използваните юрти, препоръчително е да има под. Подовете могат да се изработят от дюшеме, OSB, водоустойчив шперплат или други материали. Особеността тук е, че се изработва дървена решетка за която също се използва значително количество материал. Не маловажен елемент при пода е изолацията “хидро” и “топло”, както и обработка с различни естествени вещества срещу змии, гризачи, насекоми.

Опция е и изграждане на конструкция за повдигане на юртата над земята, която може да бъде изработена от дърво или метал. Конструкцията може да бъде стационарна или сглобяема-разглобяема (ако юртата подлежи на местене). Изключително удобна, предпазва от гризачи, дребни животни, змии, а също и осигурява допълнителна вентилация на юртата и по-добра безопасност срещу посегателство. Пространството под юртата може да се използва за съхранение на дърва, инструменти и др. подобни.

Гаранционният срок на една юрта след обработка на дървените части и при правилна експлоатация е минимум 20 години, но спокойно може да издържи и над  20 години, за илюстрация, в Азия има юрти над 100 години . Този срок важи за конструкцията, т. е. за скелета на юртата. За останалите естествени материали – памук, вълна, лен – важи гаранцията на съответния производител, но обикновено при правилна поддръжка минимум 10 години.

При нашите климатични условия външното покривало (ако е от естествени материали) издържа до 2 години. Ако е от дишащи изкуствени материали, както се наложи в практиката-акрилно покривало(дишащо), издържа минимум 10 години по спецификация на производителя. Когато юртата е покрита с изкуствени материали които не дишат напр. винили, срокът се удължава в зависимост от годността им, напр. има външни покривала със срок на годност до 50 години – по данни на производителя, но това създава проблеми за микроклимата в юртата и спира естествената вентилация, което от своя страна е предпоставка за появата на плесени. Тези срокове не се променят от размера на юртите.