Преимущества на юртата

Юртите имат много предимства, както материални, така и нематериални. Като древно преносимо жилище, юртата ни предоставя друг поглед от праволинейната експресия на съвременната култура и ни напомня, чрез кръглата си форма, за единството и взаимосвързаността на всички неща..

Разходите за юрта могат да се сравнят с разходите за това, което човек може да направи за кола на старо, или € 5000 до 20 000 € (в зависимост от размера юрта и опциите, които се добавят към пакета).

Юртите са лесни за сглобяване, необходими са един или два часа за непрофесионален екип от 2-3ма души да издигнат юртата.

Юртите са с много възможни приложения – от домове за живеене, през студия и пространства за гости, до промишлени обекти. Да имаш подслон, който може да се предоставя бързо и след това да бъде пренесен или прибран в зависимост от промяната в ситуацията, е страхотно предимство.

Преносимостта и достъпността на юртите ги правят привлекателен вариант за хора, които искат да експериментират с живота в общността, преди да вземат решение за дългосрочен ангажимент и да направят големи финансови инвестиции.

Гъвкавата природа на юртата работи добре за сформирани с определена цел общности, където може да се използват за задоволяване на различните потребности във времето (например място за среща, туризъм, йога студио и др.).

Бидейки кръгла, юртата предлага по-добро използване на пространството, отколкото нейните „праволинейни колеги”, по-ефективна е за отопление, и предоставя по-малко съпротивление на вятъра. Покривната конструкция, с корона и групата ребра, представлява невероятен архитектурен ансамбъл, създаващ усещане за обем и пространство.

Овалната форма на юртата се вписва в естествената среда по-лесно от праволинейните сгради.

Юртите осигуряват здравословен вариант за хора с химическа чувствителност, защото няма токсични материали и осигурява постоянна аерация.

Лечебната, творческа, и духовната същност на юртите е широко призната. Юртите изглеждат особено подходящи за някои занимания. Те често се използват за възстановителни центрове, както и за лечебни изкуства, медитация, духовни практики, танци и обществени събирания. Хората изглежда спят по-добре в юртите, а често и повече сънуват. Не на последно място, струва си да се отбележи факта, че юртата действа като афродизиак, тъй като действа пряко върху либидото на хората, които я обитават.

Да обобщим най-важните удобства и практичността на юртата:

лесно преносима, което я прави изключително удобна за семеен туризъм;

по силите на всеки (или екип от 2-3 души) е да сглоби и разглоби юрта;

благодарение на своята вълшебна обвивка не пропуска дъжд, вятър, студ и жега;

отворът на купола създава тяга, която позволява ползването на огнище или печка за отопление;

поради обтекаемата си форма е изключително устойчива на порива на вятъра, а изпитаната древна конструкция – на всякакви земни трусове.