Колко струват юртите

При избора на производител трябва естествено да се отнесете толкова сериозно, колкото бихте се отнесли при покупката на каквато и да е било ценна вещ. Уверете се, че действително срещу парите си ще получите професионализъм, качество и не на последно място – юрта (а не бунгало, палатка, тента, или шатра).

Какво ви предлагаме ние:

Цените на обикновените юрти (базов модел), които предлагаме са: юрти с площ над 25 кв.м от € 150  на квадратен метър; юрти с площ 16 до 25 кв.м от € 190  на квадратен метър;  юрти с площ до 15 кв.м от € 220  на квадратен метър;  В цената е включен монтаж и транспорт до 50 км. Вариациите в цените са в зависимост от квадратурата, предназначението, материалите и в тази връзка необходимите функции, които следва да изпълнява юртата, както и количеството на избраните и използвани екстри. Както се вижда тук има една особеност, колкото е по-голяма юртата, толкова цената за квадратен метър е по-малка. За сравнение, в редица европейски държави, юртите са на цени започващи от € 350 – € 500 за кв.м /в България цените са от 50% до 3-4 пъти по-евтини/, но много често клиентите искат някои допълнения, когато това ще бъде постоянното им жилище. Към цената може да има и разходи за допълнително оборудване, свързани с климатичните условия и спецификата на района в който се разполагат, тъй като има райони с големи температурни амплитуди, със силни ветрове, с ежегодни тежки валежи от дъжд и сняг.

Типичните размери варират от 11 кв.м до 100 кв. м, като най-предпочитани са юртите в диапазона 11-50 кв.м. Има и юрти над 100 кв.м, достигащи дори до 250 кв.м, но те се използват за други, по-специфични цели.

Трябва да се има предвид, че довършителните работи по интериора (като например подови настилки, шкафове, плотове, легла, преградни стени и др.), както и възможности за включване в техническата инфраструктура (вода, мръсен канал, ток), а също и изграждане на бани, тоалетни, кухни и пр., не са включени в цената на юртата.

Как се формира цената на юртите?

На първо място цената зависи от избора дали юртата ще е от 100% екологични материали, или е изработена с изкуствени материали, или е смесен вариант. Практиката показва, че най-удачен е смесения вариант, т.е. вътрешните покривала и конструкцията да са от естествени материали, а външното покривало – от изкуствени материали, за да издържат повече.

Предлаганите от нас базови модели включват:  дървена конструкция (от чам или липа), корона (дървена), топлоизолационно покривало от вълна, хидроизолационно покривало, външно покривало от акрил и такелаж.

Следват елементите:

Дървената конструкция се изработва от различни видове дърво. Има опция елементите да са обработени машинно или да са обработени ръчно. Ръчната обработка е по-скъпа. Разбира се конструктивната здравина зависи от вида дървесина, която от своя страна има специфичен начин на обработка и съответно струва различно. Трябва да се има предвид, че дървесината трябва да бъде суха и, че при обработката й отпада между 30-50% от количеството, тъй като се прави специален подбор. Важно е и условието дали юртата да има врата, защото обикновените юрти нямат врати, а имат само капак от текстил.

Крепежните елементи и такелажа – дали са от естествени материали, кожа, юта, коноп или изкуствени влакна. Изкуствените влакна имат една цена, естествените са по-скъпи, а най-скъпа е кожата.

Покритието на юртата или обвивките, един път по брой (2, 3 или 4, в зависимост от предназначението) и втори път от вида на материалите – естествени или изкуствени. Предлаганата от нас Българска юрта има опция до 4 покривала (по желание на клиента) чист памук, чиста вълна, екологично водонепромокаемо покривало и външно покривало от естествени или изкуствени материали. Базовият модел юрта се предлага с вълнено покривало (топлоизолационно) с тегло 1кг вълна на кв.м. Има опция топлоизолационното покривало да се изработи от плъсти с по-голямо тегло, напр. 2,3 и повече килограма вълна на квадратен метър.  Допълнителен разход е оборудване на покривалата за димоотвод, който може да е отстрани на юртата или централно – през короната.

Прозорци: обикновената юрта няма прозорци, но ако клиентите искат, би могло да се направят, но те също струват допълнителни средства в зависимост от квадратурата и материала.

Противокомарни мрежи: допълнително оборудване на короната и вратата, могат да бъдат от естествени или изкуствени материали. Поръчват се по желание на клиента и са допълнителен разход. Изработката им е желателна, тъй като по нашите географски ширини има доста летящи насекоми.

Типа на короната е следващият елемент на ценообразуването. Короните биват луксозни, средни и обикновени. Цената им зависи и от това дали са предварително покрити с прозорчета или са отворени, дали са оборудвани с димоотвод, дали са гладки или резбовани, натурално дърво или лакирано, по-големи или по-малки и др.

Вратата или вратите (ако има такава/такива) също подлежат на избор, тъй като могат да бъдат различни модели (с едно или две крила), с различен обков, с орнаменти или без, от масив или отпадъчни материали и т.н.

Съществен елемент е пода, който е отделно перо при ценообразуването на юртата. Обикновените юрти са без под, поставят се направо върху земята, на предварително избрано сухо място, но при нашите климатични условия и вариант за целогодишно използваните юрти, препоръчително е да има под. Подовете могат да се изработят от дюшеме, OSB, водоустойчив шперплат или други материали. Особеността тук е, че се изработва дървена решетка за която също се използва значително количество материал. Не маловажен елемент при пода е изолацията “хидро” и “топло”, както и обработка с различни естествени вещества срещу змии, гризачи, насекоми.

Опция е и изграждане на конструкция за повдигане на юртата над земята, която може да бъде изработена от дърво или метал. Конструкцията може да бъде стационарна или сглобяема-разглобяема (ако юртата подлежи на местене). Изключително удобна, предпазва от гризачи, дребни животни змии, а също и осигурява допълнителна вентилация на юртата и по-добра безопасност срещу вандализъм. Пространството под юртата може да се използва за съхранение на дърва, инструменти и др. подобни.

Монтажа по принцип е включен в цената, както и транспорта, разбира се на приемливо разстояние, напр. до 50 км. от мястото на производство.

Гаранционният срок на една юрта след обработка на дървените части и при правилна експлоатация е минимум 20 години, но спокойно може да издържи и над  20 години, за илюстрация, в Азия има юрти над 100 години . Този срок важи за конструкцията, т.е. за скелета на юртата. За останалите естествени материали – памук, вълна, лен – важи гаранцията на съответния производител, но обикновено при правилна поддръжка минимум 10 години. При нашите климатични условия външното покривало (ако е от естествени материали) издържа до 2 години. Ако е от дишащи изкуствени материали, както се наложи в практиката-акрилно покривало, издържа минимум 10 години по спецификация на производителя. Когато юртата е покрита с изкуствени материали които не дишат напр. винили, срокът се удължава в зависимост от годността им, напр. има външни покривала със срок на годност до 50 години – по данни на производителя. Тези срокове не се променят от размера на юртите.