История

iurti-istoria-300x224Първите сведения за това гениално човешко изобретение датират от времето на късната бронзова епоха. Юртата е ярко доказателство за натрупания опит от човека, за осъзнаването му на собственото жизнено пространство и разбиране на природата, за стремежа му към хармония и съвършенство.

Превърнала се в символ на номадските народи, юртата, се отличава със своята обикновеност и ефективност и отговаря напълно на понятието в древното китайско изобразително изкуство „изискана простота”.

Натуралните аромати на бял бор, кожа, чист памук и вълна на юртата ни карат да се отворим и да дишаме с пълни гърди. Усещането в юртата е неповторимо, защото тя има собствен микрокосмос и собствена душа. Невероятно преживяване в един съвършено друг свят. Няма ъгли и прегради, създава позитивно енергийно пространство и усещане за директна връзка с Космоса. Отделена от природата с тънки, само от естествени материали стени, юртата, формира свое собствено пространство, като същевременно дава уюта и защитеността на „лоно Аврамово”.

Юртата се изработва от напълно екологични материали (дърво, кожа, памук, вълна, лен), функционална е, мобилна, бързо се сглобява и разглобява (за час, два).
В юртата няма бетон, няма метал, няма химикали и препарати.

iurti-istoria-2-300x224Може да се постави на всяко място – в гората, планината, в равнината, до реки, езера, морета и то без да се нарушава екосистемата и да вреди на природата. Може да се постави на труднодостъпни места, на пресечена местност, където нищо друго не може да се постави.

Най-интересното е, че няма проблеми за поставяне в паркове, резервати, земи от „Натура 2000” (както показват добрите Европейски и световни практики), разбира се, в периодите когато не е размножителния период на животинските обитатели.

От икономическа гледна точка е много по-изгодно, по-щадящо природата, а и по-атрактивно, да се създаде селище от юрти отколкото да се вдигат бетонни кули. А колкото до цената на юртата, ако я сравним с аналогичната площ на сглобяема дървена къща, то юртата излиза около два пъти по-евтино. Това е една прекрасна възможност за развитие на малък и среден бизнес в алтернативния туризъм.

iurti-istoria-4-300x225Юртата не пропуска дъжд, студ и горещина. Юртата диша като жив организъм. При подходяща изолация запазва сравнително постоянна вътрешна температура при атмосферна температурна амплитуда от -400С до +400С.
Няма аналог като сеизмична устойчивост и теоретично няма земетресение, което би могло да разруши добре направена юрта.

Юртата издържа на ураганни ветрове с близо 1,5 пъти повече в сравнение с дървените къщи.

 

 

Да не забравяме, че това е било основно жилище на прадедите ни. Да почерпим от тяхната мъдрост!