Приложение

Основното предназначение, разбира се, е основно жилище на номадските народи, но в днешно време тази й функция се е запазила в Монголия, Казахстан, Бурятия, Башкирия, Татарстан, Тюркменистан и в по-малка степен на някои други азиатски територии.

Стремежа на хората към здравословен, природосъобразен, икономичен и щадящ природата начин на живот, бавно, но устойчиво формират тенденцията за преоткриване на юртата, като алтернатива на съвременното жилище. Все повече хора предпочитат вълшебния микросвят на юртата пред „панелните кошери” и „бетонните колонии” на задъхващите се в „астматични пристъпи” градове – „развъдник” на параноични и клаустрофобични състояния.

Не са рядкост случаите, когато в държави като Германия, Англия, Русия, Мексико и най-вече в Австралия, Канада и САЩ, десетки хора търсят уюта, спокойствието и хармонията на юртата. Изпробват се редица съвременни материали, изграждат се юрти на два етажа, група от юрти, обзавеждат се от „спартански” стил до „супер лукс”, с бани, тоалетни, прозорци, камини, електрифицират се, разделят се на отделни стаи или накратко получава се симбиоза – съчетание на икономичност и уединение с достиженията на цивилизацията.

 

Друга, немалка част от хората, използват юртите, като допълнителна площ за настаняване на гости. Има си човек вила или къща на село, но разполага с ограничена жилищна площ за себе си и семейството и ако дойдат гости ги настанява в юрта. Удобно, екзотично, прагматично. Същото предназначение могат да използват и редицата курортни комплекси, които биха могли с използването на юртени селища да разширят продуктовия си микс, да привлекат качествено по-нова и по-платежоспособна целева група, да увеличат пазарния си дял и времето за предлагане на туристическата услуга и същевременно да повишат конкурентоспособността си.

В днешно време строителството на къща или вила изисква средства, които не всеки би могъл да си позволи, но използването на юрта за тази цел, би струвало толкова, колкото би струвала само предварителната подготовка на множеството разрешителни и проекти от правоспособните технически лица за построяване на прилична къща или вила, и забележете, без дори да е започнало строителството.

Важно приложение на юртите е за туристически цели. Те могат да се ползват както от държавни и общински институции, така и от частни предприемачи и тур оператори за създаване на подходяща инфраструктура за развитието на културно- исторически туризъм. Много са историческите паметници в България около които няма нищо, а на места няма дори къде главата си да прикриеш от слънцето и вместо приятни мигове, предлагаме на туристите мазохистични преживявания, а това разбира се има обратен ефект. По същият начин стои въпроса с екологичния туризъм.

Юртата дава възможности за изграждане на мобилни селища на различни места сред прекрасната ни природа според сезона, на тематични селища съответстващи на политиките на институциите, парковете, резерватите и защитените зони.

3-7

 

Интересна е възможността за използване на юртите за възпитателни цели. Детски лагери, различни форми на зелено училище, скаутски лагери, спортни лагери, селища за развлекателни мероприятия, за исторически възстановки, за фестивали и различни културни прояви и т.н. Интересна е тенденцията в развитите индустриални държави, където все по-често големи компании изграждат подобни селища за служителите си и ги използват за тийм билдинг.

Полезна е практиката за използване на юртите за медицински цели. Оздравителни лагери сред природата, изнасяне извън градовете десетките центрове за отслабване, рехабилитационни центрове и интересно, фитнес центрове. Центрове за йога, рейки, медитация и др.

Юртата е прекрасна възможност за развитие на малкия и среден бизнес, както в развитите /градските ареали/, така и в не дотам развитите /селски райони/ територии на страната ни. Те могат да се използват, както за бизнес, търговия и услуги – офиси, заседателни зали, кафенета, ресторанти, магазини, сладкарници, компютърни зали, места за настаняване, къмпинг селища, развлекателни центрове и др., така и за производствени цехове, складове, автосервизи, автомивки и дори за помещения за селскостопански животни.

Друга функция на юртата е за хоби занимания – за ловци, за риболовци /сгъваеми юрти с площ 4-6 кв.м – сгъва се или се разгъва за 20-30 секунди/, за пътешественици и туристи /сгъваеми юрти с площ 8-12 кв.м/, като изобщо не може да се прави сравнение по комфорт, бързина на сгъване и разгъване, усещане за сигурност и уют, с използваните за тази цел палатки.

Доста по-ниска е цената и обслужването на използваните специални юрти за еко тоалетни в сравнение със сега съществуващите химически тоалетни. Юртата-екотоалетна се различава от сегашните пластмасови сандъци като логистика, дизайн, „аромат”, хигиена и опазване на природата. При юртите съществува вариант за единен санитарен възел – тоалетна и баня.

За опазване здравето на децата от алергии, вредни лъчения, изкуствени материали и отрови, съществуват юрти 100% екологично чисти – дърво, кожа, вълна и памук, сгъваеми, с тегло 7-8 кг. Различават се от продаваните в търговската мрежа пластмасови къщи, заемащи доста полезна площ и произведени незнайно къде, незнайно от кого и незнайно от какво. Малките сгъваеми юрти се разгъват или сгъват за 10-15 сек., в събрано положение са компактни, лесни за прибиране или носене.

Важно преимущество на юртите, е че могат да се поставят във влажни зони, защитени местности и територии и места от „Натура 2000”, буферни зони, природни паркове и резервати или там, където е забранено да се строи, което пък от своя страна, дава прекрасна възможност на бизнеса да използва това обстоятелство за кандидатстване по Програмите на ЕС.

Само за илюстрация: построяването на един семеен хотел, с разрешените до 20 стаи за настаняване, по ПРСР / Програма за развитие на селските райони/, е лимитирано до 400 000 евро, като безвъзмездната помощ е 200 000 евро /70% от стойността на инвестицията, но не повече от 200 000 евро/, за изграждането на юртено селище със същия капацитет и прилежащата инфраструктура, сумата варира между 100 и 150 000 евро /безвъзмездната помощ е съответно 70% или 70 – 105 000 евро/.

Очевидно е, че необходимите средства при първия случай са 200 000 евро, а при втория случай са съответно 30 – 45 000 евро. Не може и да става сравнение за усилията, средствата и времето, необходими за предварителната подготовка за проектиране и изграждане на хотел съгласно ЗУТ, според който има една камара документи, а за юртено селище е необходимо само разрешение за поставяне от съответния общински съвет. За изготвяне на проект по споменатата програма – www.evroproekti.com.

Да, това е великолепна възможност, както за стартиране на нов, така и за развитие на съществуващ бизнес и огромна крачка за решително преборване на кризата!

Юрти в Литва

Литовската предприемчивост през този сезон показва своята неочаквана страна. Вместо летни вилички някои се населват в юрти. Азиатските жилища нелошо се вписват на европейска земя.
Колкото повече наближава лятото, толкова по-малко вещи остават в каменния дом на Татяна и Алевтин. Диван, електрически нагревател, дори и телевизора са пренесли в юртата. А над купола са поставили сателитна чиния. Съседите се учудват: жилището е традиционно за средна Азия, за Литва е истинска екзотика. И въпреки, че Абрамови не възнамеряват да се преместват никъде, пред обикновената беседка са предпочели номадския вариант.

„Посетихме строително изложение, видяхме там юрта и се учудихме, откъде е дошла юртата на територията на прибалтийска държава. Замислихме се, тъй като и аз самата съм родом от средна Азия, малко ми е познато това”, – разказва жителката на Крайпедския район Татяна Абрамова.

Стените са от войлок (плъст) от овча вълна, отвън е с покривало предпазващо от дъжд. Въпреки, че юртата е поставена само на няколко километра от морето, в нея не си играят ветровете на Балтика. В нея може да се преспива дори през зимата – Татяна е пробвала това не веднъж. Но за да се изкъпе, се налага да се връщат в апартамента. Поради това Абрамови се замислят да ли да не построят по-голяма юрта – вече с всички удобства….Вижте оригинала на материала на www.1tv.ru

Къмпинг на езерото  Мединес, САЩ

А ето видео, показващо как може да бъде оборудвана юртата