Конструкция и и отопление на юртата

Юртата е кръгла, преносима, самоносеща, дървена конструкция, намираща най-разнообразни приложения. Тя не разчита само на въжета и колове/пръти, за да се задържи, по-скоро стените, гредите, пръстена на короната и обтягащите ленти, всички работят съвместно и като своеобразно чудо на физиката и инженеринга, задържат цялата конструкция изправена и с постоянна структура. Ето защо юртата е особено привлекателна за места, където пространството е ограничено, защото цялото пространство което тя изисква представлява полезна жилищна площ – без да са необходими удължаващи и застопоряващи/укрепващи въжета – те са за павилиони и шатри.

Юртата е изключително стабилна, благодарение на гениалната си конструкция. Тя не застрашена от падане или преместване по време на буря (подсетете се за силата на степния вятър, достигащ над 200 км/ч). При павилионите, шатрите и палатките, конструкцията се държи от платно и въжета и ако някое от тези съставни части поддаде – рухва цялото съоръжение. При юртите, дървената конструкция изгражда структурата и придава нейната стабилност. Конструкцията на юртата разполага с много равнини и дори ако една от тях не издържи, структурата не се засяга. Тъй като гредите издържат и носят теглото на короната, не е необходим централен стълб (освен ако юртата не е с много голям диаметър), което прави обитаемата площ много голяма.
Юртите са изключително комфортни по време на летните горещини. След като станете сутрин, можете да отворите клапата на покрива или да повдигнете покривалата на стените на 3 или 4 места. Това създава приятна конвекция и юртата остава прохладна през целия ден. Материалите, използвани за направа на традиционните юрти са 100% екологични. Дървеният материал, от който се прави конструкцията на юртата се е избирал в зависимост от природната среда и опита на предците. Използвали са и използват върба, лиственица, бряст, бял бор и др. Връзките на конструкцията се изработват от камилска или телешка полусурова кожа, а въжетата от вълнени и конски косми. Покривалото на традиционните юрти е едно и се изработва от плъст от овча или камилска вълна, днес от естетическа гледна точка се прибавят и покривала от памук и лен, понякога и декоративно памучно покривало.

Scheme

Основни части на юртата:

• Кhana, кереге или стени. Стените изглеждат като огромни кръстосани решетки, разгъват се и сгъват като акордеон и свързват една с друга с помощта на кожени ремъци. От броя на стените зависи размера на юртата. Бедните живеели в юрти със 4 стени, семействата „средна ръка” имали шест-стенни юрти, а юртите на обезпечените хора били с 8 и повече стени. Първенците можели да си позволят 14-стенни юрти. Най-големите юрти имали площ от 100-200 кв.м. Богатството на семейството можело да се познае и без да се влиза в жилището. Юртите на бедняците били покрити със сива или черна плъст, а богатите можели да си позволят плъстено покривало от скъпата вълна на бял овен. Стените били изработвани от ракита. Преди да обработят дървото го сушели в продължение на година.

Основни части на юртата

• Кhana, кереге или стени. Стените изглеждат като огромни кръстосани решетки, разгъват се и сгъват като акордеон и свързват една с друга с помощта на кожени ремъци. От броя на стените зависи размера на юртата. Бедните живеели в юрти с 4 стени, семействата „средна ръка” имали шест-стенни юрти, а юртите на обезпечените хора били с 8 и повече стени. Първенците можели да си позволят 14-стенни юрти. Най-големите юрти имали площ от над 100 кв.м. Богатството на семейството можело да се познае и без да се влиза в жилището. Юртите на бедняците били покрити със сива или черна плъст, а богатите можели да си позволят плъстено покривало от скъпата вълна на бял овен. Стените били изработвани от върба, бряст, лиственица и др.. Преди да обработят дървото го сушели в продължение на година.

• Рамка на вратата. Краищата на стените опират към рамката на вратата и обикновено биват вързани.

• Покривни греди /ребра/. Ребрата се опират в горната част на стените с единия си край и в покривния пръстен/корона в другия (две или три ребра са предназначени да седят на върха на рамката на вратата). Всяко едно от ребрата поема само малка част от теглото.

• Корона. Поставя се в центъра на юртата и има отвори за ребрата. Изработвали короната от бреза или южно сибирска бреза. Короната била семейна реликва, признак за продължаване на рода. Предавала се от поколение в поколение и от баща към най-малкия син. Надупчената от вековете корона представя силата и покровителството на духа на предците. Смята се, че освен функцията на димоотвод/комин, короната изпълнява ролята на часовник. По пречупването и преминаването на слънчевите лъчи през куполните греди, с голяма точност било определяно времето.

397074_211647845588836_338059603_n

Българска юрта скеле

• Подпори – при монголските юрти са задължителен елемент за юрти с диаметър над 5м., докато при казахските не се използват. В монголската юрта, в долната част на подпорния стълб (адалбакан) мъжете окачвали оръжието си, на горната част – шапките. Смятал се за свещен и на децата било забранено да играят с него. Обикновено дървения адалбакан бил богато украсяван с орнаменти отгоре до долу и поръчвали направата му на именити майстори.

• Обтягащи въжета/ленти. Въжетата се правели от конски косми и вълна. Две въжета се увиват около външната страна на стените за предотвратяване на „приклякване” на юртата вследствие тежестта на покрива.

В днешно време, за да отговори на предизвикателствата на климатичните промени и все по-нарастващите нужди на потребителите, съвременните юрти, запазвайки освен оригиналните покривала, се изработват и със специални екологични водонепропускливи и дишащи мембрани, ветроустойчиви акрилни покривала с дълъг живот.
Съвременните модели юрти разполагат с опция – вместо текстилен капак върху короната – конструкция с отваряеми прозорци, която спестява време и осигурява по-голяма сигурност, постоянна светлина, постоянна конвекция, защита от насекоми.
Могат да бъдат непрозрачни и прозрачни.

Юрта с капак от текстил

18485893_1329624477124495_2823777558270376708_n 22780553_1482823451804596_7941806449141938838_n

 

Юрта с конструкция и неотваряеми прозорци, прозрачна и непрозрачна

13256067_1011657178921228_2015156745102830823_n ALIM6752

Поглед на българската юрта отвътре

ALIM6832 ALIM6756