Конструкция на юртата

Юртата е кръгла, преносима, самоносеща, дървена конструкция, намираща най-разнообразни приложения. Тя не разчита само на въжета и колове/пръти, за да се задържи, по-скоро стените, гредите, пръстена на короната и обтягащите ленти, всички работят съвместно и като своеобразно чудо на физиката и инженеринга, задържат цялата конструкция изправена и с постоянна структура. Ето защо юртата е особено привлекателна за места, където пространството е ограничено, защото цялото пространство което тя изисква представлява полезна жилищна площ – без да са необходими удължаващи и застопоряващи/укрепващи въжета – те са за павилиони и шатри.
Юртата е изключително стабилна, благодарение на гениалната си конструкция. Тя не застрашена от падане или преместване по време на буря (подсетете се за силата на степния вятър, достигащ над 200 км/ч). При павилионите, шатрите и палатките, конструкцията се държи от платно и въжета и ако някое от тези съставни части поддаде – рухва цялото съоръжение. При юртите, дървената конструкция изгражда структурата и придава нейната стабилност. Конструкцията на юртата разполага с много равнини и дори ако една от тях не издържи, структурата не се засяга. Тъй като гредите издържат и носят теглото на короната, не е необходим централен стълб (освен ако юртата не е с много голям диаметър), което прави обитаемата площ много голяма.
Юртите са изключително комфортни по време на летните горещини. След като станете сутрин, можете да отворите клапата на покрива или да повдигнете покривалата на стените на 3 или 4 места. Това създава приятна конвекция и юртата остава прохладна през целия ден. Материалите, използвани за направа на традиционните юрти са 100% екологични. Дървеният материал, от който се прави конструкцията на юртата се е избирал в зависимост от природната среда и опита на предците. Използвали са и използват върба, лиственица, бряст, бял бор и др. Връзките на конструкцията се изработват от камилска или телешка полусурова кожа, а въжетата от вълнени и конски косми. Покривалото на традиционните юрти е едно и се изработва от плъст от овча или камилска вълна, днес от естетическа гледна точка се прибавят и покривала от памук и лен, понякога и декоративно памучно покривало.

Scheme